петък, 19 февруари 2010 г.

Велин Хаджолов опасен за обществения ред

Отнемат достъпа до класифицирана информация на ексшефа на ОСА

Бившият щеф на Отдела за специални акции в ДАНС Велин Хаджолов бе обявен за опасен за общественият ред от агенцията.

В деня, когато задържат шумно и показно Алексей Петров, с когото Хаджолов е работил в секретната служба, от ДАНС му се обаждат по телефона. Искат на следващият ден той да се яви в агенцията.

Поводът е да му бъде отнет достъпът до секретна информация, макар че, парадоксално за подчинените на Цветелин Йовчев, в момента той не разполага с такава. Решението е на основание на член, според който Велин Хаджолов е опасен за ощественият ред.

Любопитно е, че преди да оглави ОСА, Хаджолов 13 години е редови оперативен работник, който се занимава с проблемите на контраразузнаването. Никога не е бил под прикритие и затова неможе да бъде обвинен в нерегламентирани връзки с мафията. По времето когато Бойко Борисов е главен секретар, получава куп държавни отличия.

Отнемането на достъпа до класифицирана информация подсказва, че срещу него най-вероятно е образувано досъдебно производство. По този повод хора от службите коментират, че Цветан Цветанов и ДАНС тенденциозно преследват всички хора, които са работили с Алексей Петров.

Вътрешният министър има повод да разчиства и лични сметки с Велин Хаджолов, който е световнопризнат шампион по бойни изкуства и основател на дисциплината българско кемпо.

В интервю преди време Хаджолов разкри схема, която поставя в зависимост съпругата на вицепремиера - Деси. Тя работи в ДАНС и досега, а на много хора от агенцията са известни факти от личния и живот, които биха я компроментирали, ако излязат на светло. Притеснителното е, че в този случай мълчанието може да се изкупи по всякакви начини. Но най-вече с пълната подкрепа на вътрешният министър за новото ръководство на ДАНС.

Още по-интересно е, че сегашният заместник-директор на агенцията Иван Драшков е бил водещ оперативен ръководител на Алексей Петров, когато той е бил агент под прикритие. Тъкмо Драшков е човекът, който е определял линията на поведението на Петров.

Ако бившият съветник на Петко Сертов е извършил прегрешения през този период, дали за тях не носи отговорност и Драшков?

Или е ставало дума за задачи, поставяни точно от сегашния виш ръководител в ДАНС? И не е ли парадоксално, че тезата на прокуратурата, въз основа на която Петров остана в ареста, се гради на справка на ДАНС, която не може да бъде доказателство?

Тъкмо Цветан Цветанов трябва да отговори на всички въпроси. както и да обясни дали наистина смята, че не е конфликт на интереси съпругата му да работи в агенция, която е на негово пряко подчинение.