понеделник, 1 март 2010 г.

Фолкпевица във филм на Би Би Си

Фолкпевицата Елена Паришева е главно действащо лице в нов репортаж на британската телевизия Би Би Си. Блондинката е заснета как весели посетителите на популярно нощно чалга заведение в столицата.

Пред смаяна журналистка певицата разказва колко много възможности и е дал попфолкът и колко щастлива е от работата си по клубовете. Коментарите на медията обаче не са толкова ласкави. Тя твърди, че тази музика е свързана с Ориента и мафията у нас.

Искрен Пецов урежда дъщеря си

Искрен Пецов е решил да започне масово лансиране на дъщеря си Клаудия. 17-годишното момиче е наследило певческия талант на баща си и вече се гмурва в дебрите на музиката. Първата и изява е в неговата нова песен "Ескалатор".

Искрен пък смятал постепенно да се оттегли от певчески изяви и да се преквалифицира като мениджър на своето отроче.

Димитър Павлов се отрови

Новият водещ в сутрешния блок на Би Ти Ви Димитър Павлов още пази неприятни спомени от дегустацията на развалено пилешко в сладко-кисел сос.

Лицето на риалити формата „Форт Бояр" решил да поръча за вкъщи от престижен китайски ресторант. Митко и компанията му добре си похапнали от ориза и пилешкия специалитет, но малко след това дошли и чревно-стомашните проблеми.

„Прекарах цялата вечер в тоалетната със списание „Нешънъл Джиографик" в ръка. Не знам какво бяха прави ли и стрували китайците, но коремът ми щеше да се пръсне. На сутринта след поредния напън да си повърна червата се зарекох повече никога да не купувам вечеря от китайски ресторант", спомня си за неприятния инцидент новият партньор на Ани Цолова.

Отесняха дрехите на Митьо Пищова

Основният, спонсор на Митьо Пищова - дрехопроизводителят Атанас Парушев, оттегли доверието си към едрогабаритния нашенец. Напоследък търновската фирма за облекла, която обличаше от-до болярина, не му шие нищо.

Пищова се явява на публични места, където вече много рядко го канят, с все по-стари тоалети. Саката очевидно са му отеснели, панталоните дори не може да ги закопчае, увериха се зрителите при последните му появи пред публика.

Очевидно бившият брадър е наддал доста, но небрежният му външен вид говори за тотален провал в отношенията му с благодетелите. Наско Парушев на добра воля шиеше облекла за Митьо, но това, което получи в замяна, бе по-скоро антиреклама.

Вера Маринова жали, че още не е баба

Една от големите болки на легендарната спортна журналистка и коментаторка Вера Маринова е, че все още не е баба.

Телевизионерката, която от десетилетия е омъжена в Англия, все по-рядко си идва в България. При едно от последните си посещения заяви, че двете и дъщери засега не са и родили внуци.

"Градят кариери като всички амбициозни жени във Великобритания. Не им разреших да станат журналистки, занимават се със социални дейности. Общуват си с деца в неравностойно положение, затворници, възрастни хора", обясни Маринова.

Тя сподели, че вече няма толкова близки хора, заради които си струва да пътува често до родината. Посещенията и са сведени до веднъж-дваж годишно, колкото да нагледа наследствените си имоти.

Ути Бъчваров: Пия и не крия

"Не съм въздържател. Обичам да пия и не го крия", заяви най-откровено актьорът кулинар Ути Бъчваров.

Той обаче сподели, че не е фен на високоградусовите напитки, а предпочита руйно винце.

"Виното ми е любимото, защото знам с какво мезе да го съчетавам. Не че не си наливам по някоя и друга ракия, особено домашна, но спиртът не ми е толкова по вкуса", откровеничи екранната звезда.

Напоследък Ути е литнал и в друга посока. Облича се предимно спортно и в точно определени цветове -кафяво или зелено.

"Харесвам дрехите с такъв десен, заобичах ги покрай ловджийството и сега не нося одежди в други окраски", разкри Бъчваров.

Ники Кънчев разви тик

Нервен тик мъчи Ники Кънчев, съзряха редовните телевизионни фенове на шоумена.

Редовно, когато е пред камера поне, водещият тресе безспирно левия си крак. Прави го обаче вече и при промоциите на живо, на които се изявява като конферансие.

Става въпрос за нервно-вегетативен проблем, явно Кънчев е с проблеми от емоционално естество и това поражда тремори, поставят диагноза водещи невролози.

Самият Ники също се усеща, че, без да ще, друса крак по време на изявите си пред телевизията. Затова помолил операторите да го хващат по възможност само от кръста нагоре.

Мариана Попова захвърли бебето

Само два месеца след раждането Мариана Попова захвърли бебето си на баби и гледачки и се върна към певческите си изяви. Брюнетката е готова с нов дует с Орлин Горанов, а скоро предстои дори да заснеме видео по него. Самият Орлин останал изключително изумен от поканата на Попова да работят заедно отново толкова скоро, след като тя стана майка.

Пред приятели Мариана споделила, че не издържа вече да си стои вкъщи. По време на бременността и се налагаше често да лежи и
да не напуска дома си, което изнервило до крайност дейната певица, свикнала с години да ляга в 4 сутринта.

Део налага мутри в дискотека

Симпатичният шоумен Деян Славчев - Део, показа завидни боксови умения по време на масово меле в столична дискотека.

Тв водещият неведнъж се е хвалил, че в свободното си време тренира с боксови ръкавици. Упражненията явно са били полезни, защото нисичкият блондин почти сам надви цяла тайфа юначаги. Пияните натрапници започнали да се заяждат с Део и друго момче от неговата компания. Гаджето на Лора Караджова не се стреснал от подвикванията на навлеците и набързо ги подпукал с добре премерени тупалки.

„За около пет минути в дискотеката беше истинска война. Летяха столове и чаши. Сервитьорите се изпокриха под баровете. Део показа добри бойни умения и понатупа мутрите, които се заядоха с него. След това тайфата му набързо се изнесе от заведението", разкри свидетел на мелето.

Гарелов ругае на светофар

Легендарният водещ на „Панорама" Иван Гарелов втрещи колеги шофьори с цветистите псувни, които отправи по адрес на стресната млада дама, която се опитваше да овладее очуканото си рено.

Телевизионерът явно бързаше за среща и юркаше с мръсна газ своя джип „Хонда" по бул. „България", но на светофара на НДК внезапно беше засечен от реното на младата шофьорка. Опасната маневра на женицата явно вбеси Гарелов и той отвори стъклото си, за да избълва един куп сочни ругатни относно уменията на колежката зад волана. Най-изненадващо тя също не остана длъжна на Гарелов и изръси думички, които не са присъщи за една млада дама.

„Как е възможно легенда като Гарелов да се кара по този каруцарски начин по светофарите. Сигурно преди това други шофьори са му вдигнали кръвното, за да се излага така", коментираха свидетели на неприятната сценка.

Врачки съдят "Господари на ефира"

Една дузина гледачки, баячки и прочие яснобидки са се заканили да заведат съдебни дела срещу предаването на Би Ти Ви „Господари на ефира". Те са недоволни от шоуто, в което със скрита камера бе разобличена като шарлатанка тяхна колежка. "Ние сме гилдия и трябва да спрем плюенето по наш адрес. Помагаме на хората и получаваме пари за това, така че никому нищо не дължим", били аргументите на врачките.

Митко Щерев: Лили Иванова искаше да ме направи буфосинхронист

Композиторът Митко Ще-рев, написал някои от най-известните хитове на Лили Иванова, от години кръстосва шпаги с певицата. Главните му обвинения срещу примата са, че тя не изплаща дължимото на авторите на нейните песни. Предстои Лили и Митко да се срещнат и в съда. Естрадната звезда съди композитора за 10 000 лв., че е уронил престижа и. Това бе повод да се срещнем с Митко Щерев.

- Г-н Щерев, докъде стигна съдебната ви сага с Лили Иванова?
- Делото е в четвъртък, на 25 февруари. Преди 6 месеца тя издаде книга, в която си позволи да обиди съпругата на моите деца, като каза, че тя е била на 15 години, когато сме се запознали. Това пък означава, че, едва ли не, съм педофил. Каза и друга лъжа - че е плащала образованието на една от дъщерите ми. Освен това цитира някакви телефонни разговори и срещи с мен, които въобще не са се провеждали. Ясно е, че подобни твърдения въобще не могат да издържат в съда.

Защитих честта на семейството си, като написах статия, в която я разобличих. Опровергах твърдението и, че съм отказал да работя с нея заради пари. Обясних, че на последните 10 песни от програмата, която правехме навремето, тя пускаше плейбек. Трябваше да си затварям копчето за усилване на синтезатора и да се правя на буфосинхронист.

Аз съм Митко Щерев и не мога да постъпя така. Тук има обаче коварство.

- Какво е то?
- Г-жа Иванова мълча цели 6 месеца след издаването на книгата. През това време много колеги бяха възмутени, дадоха интервюта и казаха, че лъже. Освен мен сред тях бяха Асен Гаргов, Здравко Радоев, Тончо Русев. Като е толкова ербап, защо не ни даде веднага под съд?

- Защо наистина?
- Защото, след като минат 6 месеца, по закона за обиди, вече не може да се заведе дело за уронване на престижа. 4 дни, преди да изтече този срок и за статията, която написах, тя ме дава под съд, че съм и нанесъл морални щети, за които иска 10 000 лв. Посочва заглавието и 3 ремарки, които за нейно съжаление са дело на редакцията.

- Чувствате ли се засегнат от нейно изказване, че поетите и композиторите са се прославили покрай нея. Ако например друг бе изпълнил "Осъдени души", песента нямало да стане хит?
- За "Осъдени души" тя трябва да ми носи цветя всеки ден

Първоначално се роди мелодията от едноименния филм на Въло Радев, която оглавяваше всички класации в продължение на 3 месеца. Когато решихме да бъде написан текст, който е дело на Иля Велчев, мелодията бе толкова известна, че която и певица да я бе изпяла, пак щеше да стане много популярна песен. В този случай тя няма никаква заслуга.

- В неотдавнашно тв предаване Лили Иванова отправи упреци към закона за авторско право. Може би е права.
- Тя се появи в това предаване с един озвучител, някакъв си г-н Попов, когото тропна да обяснява на народа и композиторите какъв бил законът за авторско право. Трябва да си изпаднал германец, за да викаш на помощ озвучител с техническо образование.

Вторият изпаднал човек, на когото се позова тя, е г-н Асен Ошанов. Той да вземе да се определи - дали е политик, адвокат, или автор на текстове. Като автор на текстове е изключително посредствен, написал е само текста на "Детелини". Ошанов се държа непристойно и заяви, че не бил съгласен с композитора на хита Асен Гаргов песента да бъде забранена за изпълнение от г-жа Иванова. По закона за авторско право обаче 50% от авторството е на композитора, а едва 25% - за автора на текста. Какъв капацитет е г-н Ошанов? Какво друго е сътворил?

- Каква все пак е истината - плащала ли е Лили Иванова пари на авторите?
- В същото телевизионно предаване бе прочетена официална декларация на "Музик аутор", която гласеше, че за 15 години г-жа Иванова е платила на авторите само за 4 концерта и едно турне, за което въобще не съм чувал. Тя не иска да уважи мнението на авторите.

А те са наясно, че са собственици на произведенията си. След като не им плаща 15 години, какво да направят - естествено, да забранят да се изпълняват песните им.

- Ако я видите очи в очи, какво ще и кажете?
- Лили, уважавай авторите. След като постоянно говориш, че нямаш нужда от песните на тези хора, а кариерата ти сега започва - ние сме съгласни. Но се дръж достойно! Пожелай успех на хората, с които си работила. Кажи им поне едно: "Да сте живи и здрави!".

Яне Янев: СИК командори България

Лидерът на РЗС Яне Янев е сред малкото политици, които не крият, че са открита опозиция на управляващите. Тези дни той не спира да обикаля страната и да се среща със симпатизанти. Публичните му изяви рядко остават незабелязани. Поводът за разговора ни бяха последните събития, които разбуниха държавата.

- Г-н Янев, акциите на МВР крепят доверието в правителството. Това стана ясно от данните на едно социологическо проучване. Във всички останали области то получава критики и неодобрение. Означава ли това, че акциите на МВР са успешни?
- Много жалко, че държавата попадна в ръцете на жалки, безмозъчни и неподготвени милиционери. Мозъчните им файлове никога не са били зареждани, затова те могат да правят единствено серийно производство милиционерски дивотии, от които сами си се вдъхновяват, и да ползват държавата като машина за разчистване на лични сметки.

Тяхната въпиеща некомпетентност е в такива размери, че няма да се учудя един ден да има арести, зрелища и по отношение на журналисти, които не са съгласни с великите идеи на ГЕРБ. От друга страна, те нямат друг изход, освен с подобни постановки да отклоняват вниманието на обществото в удобна за тях посока.

- Добре, но хората все пак одобряват именно това, че правителството на ГЕРБ се бори с престъпността и корупцията. Изниква обаче въпросът дали има корупция сред самите управляващи. Мартин Димитров от Синята коалиция каза, че ще вади кирливите ризи на управлението. Очевидно има такива. Вие знаете ли за някакви конкретни факти?
- Вие странно наричате тази милиционерска хунта управление. Нищо управленческо няма в хунтата. Деградацията е до такава степен, че те са способни да направят безобразия без аналог през последните 20 години.

Ще ви дам конкретен пример. Бойко Борисов не управлява страната като държавник, като компетентен ръководител, а като тартор на силова групировка. Сякаш са се върнали времената, когато той беше на някакво по-третостепенно ниво в СИК. Сега СИК претърпя такава метаморфоза, че отиде на върха на изпълнителната власт. И в СИК какво друго може да се случи, освен това, което виждаме в момента, само че с подменени етюди и постановки. И самият Бойко Борисов е като артист от селска трупа, такова му е нивото. От тази гледна точка за това правителство корупцията е била винаги една голяма мечта. Те са искали да дойдат на власт не за друго, а за да крадат.

- Имате ли факти?
- Фактите са страшно много и понеже започнахме да ги вадим на показ,те ревнаха срещу нас като койоти. Лично занесох на Борисов списък с министри, които са в търговски дружества и са вадили разрешения на собствените си фирми. Представяте ли си? Довчера сте имали десетки фирми, днес ставате министър и давате разрешения в качеството си на принципал на собствените си фирми.

Тези неща тепърва ще излизат на бял свят. Нещо повече, спрени са разработки срещу депутати и министри на ГЕРБ.

- От кого са спрени и какви са тези разработки?
- От Цветанов и от Борисов. Разработки на службите за корупция. Вчера нашият организационен секретар и народен представител Тодор Великов се е срещнал с двама служители на ДАНС, пожелали анонимност, които зверски са притискани да напуснат ДАНС, защото не са част от сегашната групировка, управляваща агенцията.

Директно са му съобщили имената на разработките, които са спрени. Един пример: депутатът от ГЕРБ Любен Татарски, бивш кмет на Разлог, е част от известната разработка "Лиана", която е продължила с друга разработка на име "Лабиринт". В нея става въпрос за незаконно финансиране на ДПС и източване на общински бюджети. Замесени са още един куп лица.

- Нека да се спрем на друга важна тема - какво е говорил Алексей Петров пред парламентарната комисия за контрол на ДАНС. В предаването "На четири очи" Волен Сидеров обясни, че не е присъствал на това заседание, но вие намекнахте за някои неща, защото сте били там. Какво се случи тогава?

- Това заседание протече по много странен начин. Мисля, че не случайно отсъстваха Волен Сидеров от "Атака" и Иван Петров от ГЕРБ. Преди да влезе Алексей Петров, Иван Костов видимо беше притеснен. Поиска от останалите колеги да бъдат настъпателни и агресивни към Петров. Постоянно ме поглеждаше и се надяваше аз да бъда най-нападателният. В момента, в който Алексей Петров влезе, Костов пребледня. Гледаше ниско в земята и след десетата минута напусна залата, без да обели нито дума.

След малко се върна. Всъщност по време на заседанието Костов няколко пъти излиза и влиза. И да е казал не повече от 5 изречения. Затова Костов и не иска да бъде публикуван протоколът.

Защото ще се види, че той не е имал намерение да осъществи реален парламентарен контрол относно дейността на Петров. Изглежда се е притеснявал какво ще каже Петров за самия него. Аз не съм наясно за какво точно става дума, защото не съм от това поколение политици, което 20 години управляваше страната задкулисно с нечисти средства и осъществяваше меркантилни операции. Но по всичко личи, че Петров е наясно с действията на Костов, а Костов се страхуваше да не го предизвика. И ако вие прочетете този протокол, ще се хванете за главата.

- Защо?
- Защото Алексей Петров разказа как в различни периоди от време, в това число и при управлението на Костов, държавата се е използвала за разчистване на сметки, за отваряне на икономически терен, за превземане на бизнес територии.

Петров обясни всичко това на високо университетско ниво, изключително методично, сякаш говореше пред студенти по макроикономика в последен курс. Той същевременно обаче навлезе и в детайли, които са много интересни - за способи и методи на работа на специалните служби. Не бих искал да говоря за това, понеже е класифицирана информация. Но всичко, което чух от Петров, показва, че той е наясно какво възнамерява да прави новата власт, също и че Костов няма никакви намерения да осъществява контрол върху работата на ДАНС, а просто иска да бъде ментор на управляващите и да им подсказва как старите костовски схеми могат да се върнат с нови действия.

- Имаше ли конкретни думи за Костов, поради, които той да се е притеснил?
- Костов беше притеснен през цялото време. Нормално на заседанията на комисията той е обладан от тежка логорея, прави се на вездесъщ по всички теми без изключение, не можем да му отнемем думата.

Докато на въпросното заседание мълчеше гузно, дори не смееше да гледа Петров в очите. Ако човек направи сравнение между обичайното му поведение и поведението му тогава, изводите сами се налагат. Накрая Костов каза: "Явно Алексей Петров е силно притеснен за живота си. Искате ли с нещо да му помогнем?".

- А защо Костов е решил, че Алексей Петров е притеснен за живота си?

- Не знам защо. Алексей Петров не каза такова нещо, а и Костов не присъства на цялото изслушване. Изглежда излизаше, за да говори по телефона. Не е трудно да се досетим с кого. Най-добрият душеприказчик на Цветан Цветанов в момента е Иван Костов.
Цветанов съгласува всеки свой ход лично с Костов.

- Мислех, че с Бойко Борисов...

- Искам да кажа, че за разлика от твърденията, че Борисов не е наясно с операцията "Октопод", аз смятам, че мозъкът, режисьорът и поръчителят на тази операция е Бойко Методиев Борисов. В случая Цветанов е една маша, която обаче вътрешно цвили от удоволствие, защото знае, че чрез подобни операции той трупа рейтинг и може да задмине Бойко Борисов.

А целта на Цветанов е ясна - да се кандидатира за президент.

- Борисов пращаше на Алексей Петров приятелски есемеси до Нова година, как си обяснявате неговото извъртане?
- Както се казва - за заблуда на противника. Борисов сигурно и насън се стряска от Алексей Петров, защото, за разлика от други, той добре познава характера и възможностите на Петров. Имали са общ бизнес, фирма, заедно са тренирали. Борисов споменава дори, че са спали в една стая. Интересно за какво ли са си говорили в тази стая. Има много любопитни документи и факти, за които Борисов най-вероятно се притеснява да не излязат на бял свят.

- Преди седмица казахте, че Костов е покровителствал контрабандни канали. Не представихте доказателства. Давате ли си сметка, че такива обвинения, хвърлени публично, имат обратен ефект - вместо от вашия политически противник да се търси отговорност, по-скоро му се поставя ореол на човек, който е наклеветен и става жертва на слухове?
- Аз няма да влизам в подробности. Убеден съм, че хората ще достигнат до истината.

И ще откриете, че правителството на Сакско-бургготски е разпоредило на НСС да направи необходимата проверка за съществуващите контрабандни канали в периода 1997-2001 г. Когато се анализира всичко, свързано с Константин Димитров - Самоковеца, Иван Тодоров -Доктора, и други контрабандни босове, се вижда кой стои начело на тази организирана престъпна група за осъществяване на митнически измами и незаконен внос на контрабандни стоки, вкл. и на стоки с двойна употреба.

Ще стигнете и по-дълбоко - че Костов е легализирал определени схеми, като е оторизирал някои фактори от близкото си обкръжение, които са осъществявали преноса на куфарчета.

- Тоест съществуват документи за това, не просто разкази на хора?
- Има документи и те са достатъчно солидни. Друг е въпросът дали вие ще успеете да се доберете до тях.

- Накрая, по темата за т.нар. заменки - вие от години алармирате за това. Как си обяснявате, че депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, който беше изобличен за такива замени, се оказа невинен?
- В ГЕРБ има народни представители и висши държавни чиновници, които са "царе" на заменките. Те избраха тактиката "контраатака", за да не попаднат под ударите на закона.

Бойко Борисов изневери на обещанието си, че ще накаже свои министри или депутати, ако се докаже, че са престъпили закона.

Но като видя, че депутатите на ГЕРБ в огромното си мнозинство са собственост на Цветан Цветанов, той към тях вече е снизходителен и добър, готов на всякакви компромиси. Убеден съм, че за заменките няма да бъде пипнат нито един човек - нито от предишната тройна коалиция, нито от сегашната тройна коалиция.

- Коя е сегашната тройна коалиция?
- Ясно е, че ГЕРБ има две патерици. Лявата патерица е Волен Сидеров - пуделът на Бойко Борисов който вече спря и да ръмжи. По цял ден лежи на килимчето пред Борисов и ръфа някой подхвърлен кокал. Дясната патерица е Иван Костов. Той се е превърнал в едно мърморещо старче, което плете интриги. Дава си сметка, че е с изчерпан потенциал и стои в политиката единствено за да минат всички давностни срокове, да се замажат всички следи не само от криминалната приватизация, но и от другите престъпления. За да може после спокойно да излезе в пенсия.

- Реален ли е конфликтът между Борисов и Цветанов?
- Ще става все по-реален. И ако на Борисов дори му мине през ума да се кандидатира за президент, тогава ще има разрив. Кандидатът на ГЕРБ за президент ще бъде Цветан Цветанов и най-вероятно Борисов дори и да иска, няма да може да го спре.

Андреа с ново еротично видео

Андреа е заснела второ еротично клипче, в което си разменя ласки с гаджето си Кубрат Пулев.

Действието се е развило на 14 февруари, който влюбените решили да прекарат в известен хотел. Двамата се разположили в огромно джакузи, в което се насладили един на друг. По време на видеото Андреа е гола, което не е изненада вече за никого.

Певицата демонстрира целувки и отправя еротични погледи към гаджето си в новото си екранно произведение. Двамата не стигат по-далече, защото Кубрат не бил склонен да се компрометира публично, за разлика от разюзданата си приятелка, готова на всичко за поредната доза кратковременна популярност.

"Локо" (Сф) привлича национал на Бенин

Столичният "Локо" най-вероятно ще привлече национала на Бенин Фелисие Сингбо. Африканецът допреди няколко дни се подвизаваше като играч на пловдивския "Локо". Новият треньор на "Лаута" Наджи Шенсой изненадващо се отказа от тъмнокожия футболист и той разтрогна договора си с клуба. Според кулоарна информация наставникът смятал, че Сингбо ще развали дисциплината в отбора заради някои свои ексцентрични приумици.

Фелисие Сингбо бе титуляр и игра много силно за Бенин по време на турнира за Купата на африканските нации. Вероятно при него има натрупана умора от лагера, но той е добре подготвен физически и скоро ще влезе във форма, смятат специалистите.

Още шест играчи от стария тим бяха освободени от "Локомотив" (Пд). Веселин Марчев, Христиан Попов и Цветелин Радев са преотстъпени на втородивизионния "Вихрен" (Сандански), а Мартин Сечков, Георги Данов и Рангел Абушев ще си търсят нови отбори.

Вдигат премиите на Кубрат Пулев

Машината за победи Кубрат Пулев ще получава по-сериозни премии за следващите си мачове, разкриха приближени на боксьора. Откакто се качи на професионалния ринг, Кобрата мачка всичко наред и това му даде основание да иска от мениджърите си значително по-добри условия. В началото българинът получаваше по 5000 евро, но от известно време хонорарът му вече е двойно по-голям.

След последната победа, когато Пулев смачка конгоанеца Исоса Мондо на галавечер в Белгия, предстои подписването на нови анекси към договора на боксьора. 28-годишният софиянец игра мощно и атрактивно и прати африканеца на пода. "Видях небето и звездите", нареждаше, след като се съвзе, Мондо.

Следващият двубой на Пулев ще бъде на 13 март в Берлин. Съперник ще му бъде американецът Дани Бачелдер, които има 25 победи на профиринга. "Това ще е най-тежкият ми сблъсък, но за него ще имам специални условия", похвалил се Кубрат пред приятели. Според капацитети в бранша българинът най-вероятно ще получи 20 хил. евро независимо от крайния изход на двубоя.

Със спечелените пари Кобрата ще се чувства баровец пред гаджето си Андреа. фолкпевицата заработва тлъсти суми от изявите си на сцената и живее доста широко. Някои дори смятат, че Андреа изкарва по-големи хонорари от боксьора, което го правело зависим от нея.

Още 3-ма агенти под прикритие освен Алексей Петров

"Октопод" беше едно от онези телевизионни събития по времето на социализма, които опразваха вечер улиците. Тогава имаше само една телевизия с две програми, коя от коя по-тъпи. На фона на предавания като "бразди", "С бъклица и дрян", новини на руски език и задължителен съветски филм в петък вечер някои западни филми предизвикваха истински фурор.

Просто нямаше какво друго да се гледа, за да може да се направи сравнение, и чуждите сериали бяха хит независимо от качеството.

Със своята акция Цветанов ме върна в онези години не само заради заглавието, което очевидно е заимствано, а и заради същия маниер, по който се опитва да ни наложи впечатлението, че неговата продукция е супер, понеже няма друго. Цензурата, избирателната и насочена в определена посока информация днес много напомнят за онези времена.

Сега ни повтарят същия филм, със същите методи. Понеже през годините ни свикнаха да мислим, че полицията не извършва арести на едри престъпници, в момента ни представят акции като „Наглите" и „Октопод" за изключителни постижения. Разбира се, далеч преди да сме видели финалната развръзка и без да знаем наистина - това ли са големите престъпници. Трябва да вярваме на приказките на Цветанов.

А не бива! Той е едната страна, която при това е в силна медийна позиция. Той говори денонощно, но никой не чува другата страна. Чуват я само съдиите на закрити заседания.

Ние не можем да направим преценка, а според Цветанов и не бива. Той ни е отредил мястото на публика, която трябва само да му ръкопляска. И тя го прави - акциите му се радват на всеобщо одобрение.

Аз обаче съм журналист, а не клакьор, и задавам няколко въпроса, които са предизвикани от цялото поведение на властта в случая с Алексей Петров.

Доколкото си спомням, във филма „Октопод" се разправяше за борбата на смелия следовател Корадо Катани с италианската мафия. Борбата беше трудна, защото мафията се беше оплела с магистрати и политици. Аз питам Цветанов за тази част от филма, която той днес не иска да ни пусне.

Кои са политиците, които са покровителствали престъпната дейност на нашенския "октопод"? Защо ни занимават с някакви проститутки и братята Дамбовци, а упорито избягват да назоват имената на офицерите, началниците в съответната служба и техните началници в Министерския съвет, които в продължение на десет години са покровителствали престъпления и на практика са съучастници.

И тъй като този случай получи изключително широк обществен отзвук, неговото засекретяване означава само едно - управляващите крият по-важната част от истината за българския "октопод".

Казусът с Алексей Петров събужда и един друг важен въпрос - той изолиран случай ли е, или не?

Черна овца ли е, или е просто емблематичен пример за цялостното функциониране на съвременните служби за сигурност, които май не са мръднали от времето на ДС, само че за разлика оттогава днес не обслужват само една партия, а всички, които имат дори и минимална власт.

Въпросът дали има други агенти под прикритие, които биха могли да участват в престъпни схеми покровителствани от държавата, е съвсем резонен. Не се сетихме за него, защото пропагандната кампания на Цветанов целеше точно това -да има само един филм и той да е неговият.

„А дали има и други офицери под прикритие?" - наивно попитах един запознат с тематиката човек.

„Не само че има, но и са много активни" - каза ми той. - Има офицер по направление „Енергетика", друг - по направление „Медии", трети е внедрен в банковия сектор, а банката, която той управлява днес, е много интересна - с нея се свързват някои от големите покупки на медии, които осъществява ДПС. Същевременно в нея се въртят голяма част и от държавните пари. Човекът е завършил в Москва, а доскоро никой извън тесен кръг от хора не бе чувал за него.

Ами виж енергетиката - кой има интерес от толкова много проекти и хаотично говорене, докато се изливат реални пари -било за ремонти в „Козлодуй", било в нестарти-ралата „Белене", която вече погълна няколкостотин милиона? Имат интерес - както енергийната мафия, така и политиците, които я покровителстват, а я покровителстват всички, които дойдат на власт. Офицерът под прикритие е човекът, който контактува и с двете страни и осъществява спойката..."

Това чух и трябва да ви призная, че ми прозвуча изключително логично. Не казвам, че това е истината, а само искам да ви покажа, че има много повече различни гледни точки от тази, която се опитва да ни натрапва Цветанов.

Между другото, когато започнаха да въртят кадрите с проститутките, се усъмних много сериозно, че искат да отклонят вниманието в определена посока. Бизнесът с проститутки не е най-сериозната корупция по високите етажи на властта, нито носи най-големи доходи. Има престъпления от много по-високо ниво, които засягат далеч по-голям кръг от хора и за които от МВР не обелват и дума.

Показват ни проститутки, защото е пикантно и се гледа от публиката, а на всичкото отгоре този бизнес продължава и след операция „Октопод". Попитах един шофьор на такси дали обичайните му нощни маршрути из бардаците на София са приключили, а той ми отговори: „Какви ги приказваш, всичко работи с пълна сила".

Той вози клиенти за около 15 публични домове. Ако "октоподът" беше разбит, както ни уверява Цветанов, тези публични домове нямаше да работят. Вместо да затвори тях, а те са напълно незаконни, полицията влиза осем пъти в един офис в „Кремиковци", за да изземе два мобилни телефона.

Това е смешно, но другото, за което споменах, е по-сериозно. Дали цялата операция срещу Алексей Петров не е и едно голямо замазване на очите, докато другите офицери под прикритие не продължават да правят, насърчавани от политиците,

големите далавери за големите пари

Не знам коя мафия бори Цветанов, но виждам, че откакто цигарите поскъпнаха, всички около мен пушат контрабандна стока. Това означава, че старите канали не са пипнати, а те могат да функционират само под покровителството на държавата. Така, както само под покровителството на премиера Борисов и всички институции Доган може да си позволи да купува медии на кило, защото парите са осигурени от някой офицер под прикритие и затова никой няма право да пита за техния произход. Много прозрачно и плитко.

„Октопод" не беше кой знае какъв филм, но ерзацът на Цветан Цветанов е пълен боклук. Да му мисли вътрешният министър, когато публиката се усети, а нея няма да може да лъже цял мандат с глупости. Сега при акция „факири" очаквам Цветан Цветанов да си махне главата, но после не виждам как ще продължи. Явно е, че от сериалите вече е минал на цирково изкуство, а оттам насетне му остава само жанрът художествена самодейност.