понеделник, 1 март 2010 г.

Митко Щерев: Лили Иванова искаше да ме направи буфосинхронист

Posted on 21:28 by Admin

Композиторът Митко Ще-рев, написал някои от най-известните хитове на Лили Иванова, от години кръстосва шпаги с певицата. Главните му обвинения срещу примата са, че тя не изплаща дължимото на авторите на нейните песни. Предстои Лили и Митко да се срещнат и в съда. Естрадната звезда съди композитора за 10 000 лв., че е уронил престижа и. Това бе повод да се срещнем с Митко Щерев.

- Г-н Щерев, докъде стигна съдебната ви сага с Лили Иванова?
- Делото е в четвъртък, на 25 февруари. Преди 6 месеца тя издаде книга, в която си позволи да обиди съпругата на моите деца, като каза, че тя е била на 15 години, когато сме се запознали. Това пък означава, че, едва ли не, съм педофил. Каза и друга лъжа - че е плащала образованието на една от дъщерите ми. Освен това цитира някакви телефонни разговори и срещи с мен, които въобще не са се провеждали. Ясно е, че подобни твърдения въобще не могат да издържат в съда.

Защитих честта на семейството си, като написах статия, в която я разобличих. Опровергах твърдението и, че съм отказал да работя с нея заради пари. Обясних, че на последните 10 песни от програмата, която правехме навремето, тя пускаше плейбек. Трябваше да си затварям копчето за усилване на синтезатора и да се правя на буфосинхронист.

Аз съм Митко Щерев и не мога да постъпя така. Тук има обаче коварство.

- Какво е то?
- Г-жа Иванова мълча цели 6 месеца след издаването на книгата. През това време много колеги бяха възмутени, дадоха интервюта и казаха, че лъже. Освен мен сред тях бяха Асен Гаргов, Здравко Радоев, Тончо Русев. Като е толкова ербап, защо не ни даде веднага под съд?

- Защо наистина?
- Защото, след като минат 6 месеца, по закона за обиди, вече не може да се заведе дело за уронване на престижа. 4 дни, преди да изтече този срок и за статията, която написах, тя ме дава под съд, че съм и нанесъл морални щети, за които иска 10 000 лв. Посочва заглавието и 3 ремарки, които за нейно съжаление са дело на редакцията.

- Чувствате ли се засегнат от нейно изказване, че поетите и композиторите са се прославили покрай нея. Ако например друг бе изпълнил "Осъдени души", песента нямало да стане хит?
- За "Осъдени души" тя трябва да ми носи цветя всеки ден

Първоначално се роди мелодията от едноименния филм на Въло Радев, която оглавяваше всички класации в продължение на 3 месеца. Когато решихме да бъде написан текст, който е дело на Иля Велчев, мелодията бе толкова известна, че която и певица да я бе изпяла, пак щеше да стане много популярна песен. В този случай тя няма никаква заслуга.

- В неотдавнашно тв предаване Лили Иванова отправи упреци към закона за авторско право. Може би е права.
- Тя се появи в това предаване с един озвучител, някакъв си г-н Попов, когото тропна да обяснява на народа и композиторите какъв бил законът за авторско право. Трябва да си изпаднал германец, за да викаш на помощ озвучител с техническо образование.

Вторият изпаднал човек, на когото се позова тя, е г-н Асен Ошанов. Той да вземе да се определи - дали е политик, адвокат, или автор на текстове. Като автор на текстове е изключително посредствен, написал е само текста на "Детелини". Ошанов се държа непристойно и заяви, че не бил съгласен с композитора на хита Асен Гаргов песента да бъде забранена за изпълнение от г-жа Иванова. По закона за авторско право обаче 50% от авторството е на композитора, а едва 25% - за автора на текста. Какъв капацитет е г-н Ошанов? Какво друго е сътворил?

- Каква все пак е истината - плащала ли е Лили Иванова пари на авторите?
- В същото телевизионно предаване бе прочетена официална декларация на "Музик аутор", която гласеше, че за 15 години г-жа Иванова е платила на авторите само за 4 концерта и едно турне, за което въобще не съм чувал. Тя не иска да уважи мнението на авторите.

А те са наясно, че са собственици на произведенията си. След като не им плаща 15 години, какво да направят - естествено, да забранят да се изпълняват песните им.

- Ако я видите очи в очи, какво ще и кажете?
- Лили, уважавай авторите. След като постоянно говориш, че нямаш нужда от песните на тези хора, а кариерата ти сега започва - ние сме съгласни. Но се дръж достойно! Пожелай успех на хората, с които си работила. Кажи им поне едно: "Да сте живи и здрави!".

No Response to "Митко Щерев: Лили Иванова искаше да ме направи буфосинхронист"

Leave A Reply