понеделник, 1 март 2010 г.

Още 3-ма агенти под прикритие освен Алексей Петров

Posted on 3:45 by Admin

"Октопод" беше едно от онези телевизионни събития по времето на социализма, които опразваха вечер улиците. Тогава имаше само една телевизия с две програми, коя от коя по-тъпи. На фона на предавания като "бразди", "С бъклица и дрян", новини на руски език и задължителен съветски филм в петък вечер някои западни филми предизвикваха истински фурор.

Просто нямаше какво друго да се гледа, за да може да се направи сравнение, и чуждите сериали бяха хит независимо от качеството.

Със своята акция Цветанов ме върна в онези години не само заради заглавието, което очевидно е заимствано, а и заради същия маниер, по който се опитва да ни наложи впечатлението, че неговата продукция е супер, понеже няма друго. Цензурата, избирателната и насочена в определена посока информация днес много напомнят за онези времена.

Сега ни повтарят същия филм, със същите методи. Понеже през годините ни свикнаха да мислим, че полицията не извършва арести на едри престъпници, в момента ни представят акции като „Наглите" и „Октопод" за изключителни постижения. Разбира се, далеч преди да сме видели финалната развръзка и без да знаем наистина - това ли са големите престъпници. Трябва да вярваме на приказките на Цветанов.

А не бива! Той е едната страна, която при това е в силна медийна позиция. Той говори денонощно, но никой не чува другата страна. Чуват я само съдиите на закрити заседания.

Ние не можем да направим преценка, а според Цветанов и не бива. Той ни е отредил мястото на публика, която трябва само да му ръкопляска. И тя го прави - акциите му се радват на всеобщо одобрение.

Аз обаче съм журналист, а не клакьор, и задавам няколко въпроса, които са предизвикани от цялото поведение на властта в случая с Алексей Петров.

Доколкото си спомням, във филма „Октопод" се разправяше за борбата на смелия следовател Корадо Катани с италианската мафия. Борбата беше трудна, защото мафията се беше оплела с магистрати и политици. Аз питам Цветанов за тази част от филма, която той днес не иска да ни пусне.

Кои са политиците, които са покровителствали престъпната дейност на нашенския "октопод"? Защо ни занимават с някакви проститутки и братята Дамбовци, а упорито избягват да назоват имената на офицерите, началниците в съответната служба и техните началници в Министерския съвет, които в продължение на десет години са покровителствали престъпления и на практика са съучастници.

И тъй като този случай получи изключително широк обществен отзвук, неговото засекретяване означава само едно - управляващите крият по-важната част от истината за българския "октопод".

Казусът с Алексей Петров събужда и един друг важен въпрос - той изолиран случай ли е, или не?

Черна овца ли е, или е просто емблематичен пример за цялостното функциониране на съвременните служби за сигурност, които май не са мръднали от времето на ДС, само че за разлика оттогава днес не обслужват само една партия, а всички, които имат дори и минимална власт.

Въпросът дали има други агенти под прикритие, които биха могли да участват в престъпни схеми покровителствани от държавата, е съвсем резонен. Не се сетихме за него, защото пропагандната кампания на Цветанов целеше точно това -да има само един филм и той да е неговият.

„А дали има и други офицери под прикритие?" - наивно попитах един запознат с тематиката човек.

„Не само че има, но и са много активни" - каза ми той. - Има офицер по направление „Енергетика", друг - по направление „Медии", трети е внедрен в банковия сектор, а банката, която той управлява днес, е много интересна - с нея се свързват някои от големите покупки на медии, които осъществява ДПС. Същевременно в нея се въртят голяма част и от държавните пари. Човекът е завършил в Москва, а доскоро никой извън тесен кръг от хора не бе чувал за него.

Ами виж енергетиката - кой има интерес от толкова много проекти и хаотично говорене, докато се изливат реални пари -било за ремонти в „Козлодуй", било в нестарти-ралата „Белене", която вече погълна няколкостотин милиона? Имат интерес - както енергийната мафия, така и политиците, които я покровителстват, а я покровителстват всички, които дойдат на власт. Офицерът под прикритие е човекът, който контактува и с двете страни и осъществява спойката..."

Това чух и трябва да ви призная, че ми прозвуча изключително логично. Не казвам, че това е истината, а само искам да ви покажа, че има много повече различни гледни точки от тази, която се опитва да ни натрапва Цветанов.

Между другото, когато започнаха да въртят кадрите с проститутките, се усъмних много сериозно, че искат да отклонят вниманието в определена посока. Бизнесът с проститутки не е най-сериозната корупция по високите етажи на властта, нито носи най-големи доходи. Има престъпления от много по-високо ниво, които засягат далеч по-голям кръг от хора и за които от МВР не обелват и дума.

Показват ни проститутки, защото е пикантно и се гледа от публиката, а на всичкото отгоре този бизнес продължава и след операция „Октопод". Попитах един шофьор на такси дали обичайните му нощни маршрути из бардаците на София са приключили, а той ми отговори: „Какви ги приказваш, всичко работи с пълна сила".

Той вози клиенти за около 15 публични домове. Ако "октоподът" беше разбит, както ни уверява Цветанов, тези публични домове нямаше да работят. Вместо да затвори тях, а те са напълно незаконни, полицията влиза осем пъти в един офис в „Кремиковци", за да изземе два мобилни телефона.

Това е смешно, но другото, за което споменах, е по-сериозно. Дали цялата операция срещу Алексей Петров не е и едно голямо замазване на очите, докато другите офицери под прикритие не продължават да правят, насърчавани от политиците,

големите далавери за големите пари

Не знам коя мафия бори Цветанов, но виждам, че откакто цигарите поскъпнаха, всички около мен пушат контрабандна стока. Това означава, че старите канали не са пипнати, а те могат да функционират само под покровителството на държавата. Така, както само под покровителството на премиера Борисов и всички институции Доган може да си позволи да купува медии на кило, защото парите са осигурени от някой офицер под прикритие и затова никой няма право да пита за техния произход. Много прозрачно и плитко.

„Октопод" не беше кой знае какъв филм, но ерзацът на Цветан Цветанов е пълен боклук. Да му мисли вътрешният министър, когато публиката се усети, а нея няма да може да лъже цял мандат с глупости. Сега при акция „факири" очаквам Цветан Цветанов да си махне главата, но после не виждам как ще продължи. Явно е, че от сериалите вече е минал на цирково изкуство, а оттам насетне му остава само жанрът художествена самодейност.

1 коментар: