вторник, 23 февруари 2010 г.

Две чудотворни икони помагат в Арбанаси

Posted on 4:32 by Admin

Чудотворната икона на Божията майка от манастира "Света Богородица" в Арбанаси не е толкова прочута в цяла България, колкото да речем тази на Богородица от Бачковския манастир. Но чудесата, случващи се на богомолците, се разчуват и все повече болни и бездетни се стичат от всички краища на страната, за да се помолят за здраве и рожба пред изображението на Богородица Троеручица. "Тя помага за всякакви болки и проблеми, но всичко зависи от вярата на човека", разказва една от монахините.
Празникът на манастира е 15 август. Тогава идват и най-много хора. Поклонниците започват да прииждат още от предната вечер за да преспят край иконата. Повечето от жените порекарват нощта в молитви за дете.На сутринта се редят на опашка, за да се докоснат до светото изображение и да запалят свещ.
Всъщност чудотворните икони в Арбанаси са две - в църквата "Св. Богородица" и в манастира "Св. Никола". За първата има и легенда. Тя гласи, че при едно от опожаряванията на Арбанаси от турците през Средновековието, иконата на Божията майка била заровена на близък хълм.
Сто години по-късно пастирче, извело стадото на чорбаджията си на паша, чуло на това място изпод земята плач. Започнало да копае и извадило оттам иконата на Св. Богородица, която оттогава нарекли "Плачещата". За тази икона се твърди, че лекува успешно стомашни и нервни заболявания. Всяка година през лятото, навръх храмовия празник, стотици хора от цялата страна идват тук да запалят свещ и да се помолят пред лика на Божията майка за себе си и близките си.
Втората чудотворна икона е в манастира "Св. Никола", разположен под бившата резиденция на Тодор Живков. Според преданията тя цери безплодие и изпълнява желания. Но само ако силно вярваш и ако помислите ти са добри, благочестиви и богоугодни. Това може да се провери много лесно на място. След като намислиш желанието си, трябва да залепиш монета върху лицето на Божията майка. Ако монетата се задържи, значи Бог е чул молбата ти. Но тежко ти, ако падне - тя няма да се сбъдне, докато не станеш по-добър и не промениш живота си.

No Response to "Две чудотворни икони помагат в Арбанаси"

Leave A Reply