петък, 26 февруари 2010 г.

Свидетелите на "Октопода" плачат за съд

Posted on 20:13 by Admin

Обвинението разчита на трио от мъже, забъркани в скандали и съмнения за грандиозни далавери

Трима бизнесмени, които са заявили, че ще свидетелстват срещу организираната престъпна група на Алексей Петров, вече се въртят в публичното пространство. Това са Александър Томов, Веселин Данов и Пламен Тимев - Ганди. Те твърдят, че са били притискани от членове на групата, като Тимев споменава само името на Николай Велков и отрича да е имал контакти с Алексей Петров.
Първото нещо, с което човек може да свърже тези имена, е, че и тримата са известни със скандалите, в които са се за бърквали през годините.
Пламен Тимев - Ганди
Бизнес кариерата на Тимев започва още преди 1989 г., когато той става част от компанията на Иван Славков. Малко преди това е съден за злоупотреба, а през 1990 г. - за издаване на чек без покритие. В началото на 90-те Ганди вече е милионер и арендатор на туристическия комплекс „Дюни" и на множество обекти в курортите „Слънчев бряг" и „Златни пясъци".
През 1991 г. заедно с Васил Илиев е съучредител на легендарната силова групировка ВИС, в средата на 90-те години е известен и като президент на фк „Спартак" (Варна). В добрите си години той е охраняван лично от сикаджийския бос Стоил Славов, който по-късно загина при бомбен атентат. Последният път, в който името на Тимев се забърка в скандал, беше през 2007 г., когато бизнесменът прекара две седмици в ареста по обвинение за измама на турски бизнесмен, от когото взел 250 хил. евро за дострояването на хотел „Родна стряха".
Александър Томов - Лупи
Другият известен свидетел срещу престъпната група на Алексей Петров е култовият политик, преподавател, бизнесмен и бивш президент на ЦСКА Александър Томов. Томов започва политическата си кариера още преди 1989 г. като експерт и съветник в кабинета на тогавашния министър-председател Георги Атанасов. Като такъв участва в изготвянето на митичния Указ 56. През 1990 г. е избран за депутат във Великото народно събрание, а по-късно и за зам. министър-председател в правителството на Димитър Попов, където отговаря за силовите министерства и за енергетиката.
През 1993 г. се отцепва от БСП и учредява Гражданското обединение за републиката, чийто председател е до неговото разпускане през 1998 г., когато учредява и оглавява Българската евролевица. Междувременно е съпредседател на формацията Демократична алтернатива за републиката, с която участва на парламентарните избори през 1994 г.
През 1997 г. отново е избран за депутат и оттогава датира свързаността му с металургичния комбинат „Кремиковци".
През 2000 г. партията му се разпада и през 2005 г. участва на изборите с новоучредената Българска социалдемокрация, която междувременно се е коалирала с партиите на Кръстьо Петков, на Гюнер Тахир и на Жорж Ганчев. За протокола е редно да се отбележи, че именно Жорж Ганчев беше човекът, който даде прякора - Добрия вълк Лупи, на Александър Томов в началото на прехода.
През 2006 г. Томов отново влиза в ръководството на „Кремиковци", а малко по-късно оглавява комбината и футболния клуб ЦСКА. Тогава той прогнозира, че през 2007 г. затъналото в дългове предприятие ще отбележи 30-процентов ръст и ще излезе от трагичната ситуация, в която се намира. В началото на 2009 г. става ясно, че комбинатът е източен за пореден път, а през пролетта - че ЦСКА няма да получи лиценз от УЕфА. По това време ДАНС започва разследване срещу Томов, а по-късно голяма част от имуществото му е запорирано. В момента Александър Томов е подсъдим по дело за източване на металургичния комбинат.
След ареста на Алексей Петров Александър Томов обяви, че докато е бил изпълнителен директор на „Кремиковци", го е изгонил от кабинета си, и се зарече, че ще свидетелства срещу него. Няколко дни по-късно в съда се появи анонимно свидетелство, в което думите на Томов бяха повторени.
На парламентарните избори през 2009 г. Александър Томов беше кандидат за депутат в листата на емблематичната партия Обединение на българските патриоти, като в края на предизборната си кампания даде подкрепата си за Бойко Борисов.
Веселин Данов
Синът на вътрешния министър в правителството на Димитър Попов и председател на Конституционния съд Христо Данов - Веселин Данов, излежава тригодишна присъда за разпространение на наркотици, пране на пари,сводничество, трафик на хора и изнудване. Присъдата му беше издадена през 2009 г., като самият Данов направи самопризнания в съдебната зала. По този начин тои стана един от малкото осъдени политици, бизнесмени и общественици, чиито имена се въртят в медийното пространство от години.
Това е втората присъда на Данов, като първата е още през 1986 г., когато бъдещият общински съветник от Варна е закопчан за първи път от органите на реда заради незаконна търговия с валута. В годините на прехода Данов се занимава с различни бизнеси, като легалните са свързани с притежание на хотели по Черноморието.
През 2003 г. основава Българската партия на справедливостта, а на местните избори е избран за общински съветник. По-късно учредява патриотичното обединение "Да живей България", с чиято листа, заедно със сина си, отново е избран за общински съветник на изборите през 2007 г.
Данов стана популярен за широката публика с изявите си в шоуто "ВИП брадър", където участва за кратко и публично разказваше за връзките си с хора от криминалния свят, сред които и задържаният в ареста Златомир Иванов - Баретата.
След ареста през 2008 г. политическата кариера на Данов замря за кратко, но на парламентарните избори през 2009 г. той и синът му бяха регистрирани в листите на Обединението на българските патриоти. Малко по-късно двамата бяха осъдени.

No Response to "Свидетелите на "Октопода" плачат за съд"

Leave A Reply