неделя, 28 февруари 2010 г.

Кой загроби "Кремиковци"

Posted on 17:08 by Admin

Как се е източвал "Кремиковци" през годините? Кой е стоял на входа и изхода на металургичния комбинат, през който са минавали много от далаверите на прехода? Дали някои от главните действащи лица в порочните схеми не се представят днес като основни обвинители на т.нар. група на октоподите.

Документите по всички приватизационни сделки по закон трябва да се пазят 50 години. Затова е крайно време те да бъдат извадени на светло, за да стане ясно кой и как се е облагодетелствал от някогашната индустриална перла на социализма.

Лилян Вачков
Той е бивш шеф на "Кремиковци" в периода 1991 -1997 г. Вачков е близък приятел на Иван Татарчев, подсъдим за рушвет с прокурор по делото Нестор Несторов.
Документите показват, че е получил касетофон от гръцка фирма, за да й продаде евтино метал.
През 90-те години на миналия век той сключва първата корупционна сделка - брои милиони на офшорна фирма, за да достави прочутите рейсове "Блубърд", които да превозват работниците. Автобусите се търкалят и до днес в комбината.
Лилян Вачков е частник, който се занимава днес с метали.

Муравей Радев
Когато Иван Костов идва на власт, той назначава свои доверени хора, за да осигури безпроблемната приватизация на комбината. Лично поставя за шеф Дилян Димитров.
Принципал на комбината е финансовият министър по онова време Муравей Радев. Тъй като предприятието има огромни дългове, задачата на Муравей Радев е да проучи всички възможности, за да напълни джоба на държавата.
Вместо Муравей Радев да изпълни тази задача и да стабилизира "Кремиковци", той прави всичко възможно да го продаде за 1 долар на Валентин Захариев.
Няма конкурс, не се водят преговори. За да се избегне състезанието, юридическата форма, под която се продава комбинатът, е "преговори с потенциален купувач". Скандалното е, че преди приватизацията не е направена никаква ревизия за състоянието на предприятието.

Филко Славов
Шефът на баретите е назначен за заместник-шеф по сигурността. И досега не е ясно колко пари е получило от "Кремиковци" МВР по времето на филко Славов, за да изхранва служителите си? Не е известно също колко на брой служители на МВР са охранявали "Кремиковци"? Какви са били заплатите им?
Днес филко Славов мълчи.

Дилян Димитров
Назначеният от Иван Костов шеф на "Кремиковци" има трима синове. Единият от тях - Доброслав, днес е депутат от ГЕРБ. Другият му син Илиян е изкупил каквото е възможно в Монтана, откъдето е фамилията.
Интересно е как ръководител на държавна структура става впоследствие богат частник, който се занимава със същия предмет на дейност?
Днес Дилян Димитров има фирма, която се занимава с метали.

Росен Евтимов
Той е един от заместник-шефовете в държавния "Кремиковци", който отговаря за сигурността. Евтимов е съпруг на секретарката на тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев.
Росен е шеф на фирмата "Лидерман". Той е човекът, който е изкупувал навремето земи около "Кремиковци" за 30 стотинки на кв. м, когато предприятието е било държавно.

Тоти Бенчев
Заместник-директорът на Дилян Димитров е отговарял за спортните прояви и културно-масовата дейност. Схемата на разплащания е била следната - дава му се готова продукция, той я реализира както прецени и с получените пари плаща заплати на най-различни хора. Сред тях са куп известни естрадни певици като Лили Иванова, която е била назначена на щат кранистка, Йорданка Христова и други техни колежки. "Кремиковци" е поддържал футболен отбор и е развивал богата читалищна дейност.
В архивите на комбината се пазят документи, от които става ясно, че в кабинета на Тоти Бенчев често е била засичана съпругата на Димитър Цонев - Марияна, която е спечелила доста пари от продажбата на метали, защото е била посредник при сключването на много от сделките. Един ден украинци внасят суровина за 3 млн. долара. Тоти Бенчев не я плаща, след което получава инфаркт, а по-късно и мозъчен удар. Днес е в инвалидна количка и много иска да говори за схемите на източване на комбината.
Никой обаче не го търси.

Валентин Захариев
Това е човекът, който купува комбината за 1 долар. Сделката е една от най-грандиозните в годините на прехода, защото след това Захариев го продава за 121 млн. долара на Прамод Митал.
По времето, когато "Кремиковци" е държавен, Захариев е спонсор на фондация "Демокрация" с 15 000 лв. След като придобива комбината, той започва да спонсорира фондацията на жената на Иван Костов "Бъдеще за България".
През 2008 година Митал намира все още нещо за крадене, защото продава за 30 млн. евро шлаката на братята Пламен и Йордан Стоянови, известни като Дамбовците.
След успешната сделка с Митал Валентин Захариев купува няколко фабрики в Косово, Кърджали, Лесковец вече като частник.
Днес той е прехвърлил цялото си имущество на офшорни компании. Захариев е осъден на 400 млн. лв. от българския съд заради неизпълнение на приватизационния договор.

Мария Мургина
Бившата шефка на НАП е опрощавала ДДС-то на Валентин Захариев. И досега не е ясно защо го е правила? По какъв закон и по какав ред?

Андрей Стефанов
Съпругът на Жени Живкова е собственик на фирма "Омега". Днес той е собственик на фабрика за производство на тръбни кутии, като получава метала от "Кремиковци". В периода на управление на БСП купува и "Софстрой".

Ване Сотивор
Отвлеченият бизнесмен и дъщеря му държат всички фабрики в комбината. Последователно те изкупуват рума на комбината, който е 5000 кв.м, както и прочутото читалище, където са се изявявали не една и две заслужили и народни певици.
Най-голямото източване Сотиров прави чрез купони. Каква е схемата? "Кремиковци" раздава купони на свои служители и ги задължава да купуват хранителни стоки от обектите на Вене Сотиров.
Това е източване чрез търговия и хранене и става дума за много пари, тъй като схемата обхваща хиляди хора.

No Response to "Кой загроби "Кремиковци""

Leave A Reply