неделя, 28 февруари 2010 г.

Валери Симеонов: Дори не познавам Петров. Как ще правя партия с него?

Posted on 15:41 by Admin

Валери Симеонов е собственик на телевизия СКАТ, откъдето навремето започват публичните изяви на Волен Сидеров, помогнали му впоследствие да оглави "Атака". Откакто Сидеров се превърна в главна опора на сегашното управление, той започна да сипе хули срещу бившия си работодател, наричайки и телевизията, в която е работил навремето, "мафиотска". Решихме да поговорим с Валери Симеонов за идейната еволюция на Сидеров и за истината на техните отношения.

- Г-н Симеонов, вероятно сте чули изказването на Волен Сидеров, че телевизия СКАТ и вестник "Галерия" са медии на мафията. Как ще коментирате?

- Не би трябвало да коментираме думите на човек, който, както се знае, доскоро беше на лечение. Състоянието, в което се "намира, не му дава възможност добре да прецени и да осмисли нещата, така че не бива да вземаме на сериозно тези приказки. По-добре да изчакаме да се пооправи и тогава да го попитаме. Нека да не сме жестоки и да не се нахвърляме върху този все още неоздравял човек.

- Но самият той тръгна също от СКАТ, не е ли поведението му вид хамелеонщина? Не можете така великодушно да го отминете, позовавайки се само на неговото състояние.

- Поведението на всеки си е негова работа. Въпрос на мироглед и морал. Какъвто му е моралът на човека, така говори. Не е нужно да обясняваме на вашите читатели и на целокупния народ откъде тръгна "Атака" и самият Волен Сидеров. Нужно ли е да припомняме как, когато нямаше подкрепата на "Атака", Сидеров се яви на кметските избори и събра едва 1700 гласа, а две години по-късно успяхме да вкараме в парламента с около 400 000 гласа една абсолютна група народни представители. Хората ги знаят тези работи.

- И все пак, като шеф на СКАТ, какво ще кажете - медия на мафията ли сте?

- Изключително гнусна клевета! Каква мафия, какви пет лева? СКАТ беше телевизията, която плащаше изключително високата цена за подкрепата, бих казал, даже за създаването на една партия, коренно различна от останалите. Една партия, която имаше предназначение да се бори със статуквото. Цената беше висока както в икономически план, така и, ако щете, като санкции от СЕМ, глоби, непрекъснати проверки и непозволени удари от страна на управляващите.
СКАТ беше тази, която беше заклеймявана както от президента, така и от министър-председателя Сергей Станишев. По негово разпореждане телевизията бе проверявана до май 2009 г., а през ноември започна следващата проверка, разпоредена от новите властимащи. Така че пак сме в състояние на перманентна проверка.

- Какво би следвало да се случи, когато Сидеров излезе от това си състояние?

- Изключвайки общите приказки, които изприказвах за отношението на властта и на институциите към СКАТ и опитите да я смачкат като телевизия, мога да припомня и ударите, които понесохме от престъпността, която до голяма степен винаги върви с властта. Престъпността винаги е проекция на управляващите.
Многобройните случаи на подпалване на автомобили, последните случаи на подпалване на офисите, битите журналисти, счупените камери, всичко това, което при нас е ежедневие, е една доста тъжна история, която Волен Сидеров доста добре познава. Същият този Волен Сидеров, който преди година и половина се цепеше по митингите, че Валери Симеонов имал качествата да бъде министър-председател на България. Пазя си го на запис и онзи ден го пуснах по СКАТ.
А сега, буквално месеци след изборите, излиза, че Валери Симеонов е част от мафията в България. Моите чувства нямат значение. Мисля, че друг ще прецени постъпките на Волен и неговите думи и ще се погрижи да има възмездие.

- Какви пари получи Сидеров от СКАТ?

- Конкретно не бих могъл да кажа. Каквото съм имал възможност да помогна, съм помагал за създаването на "Атака", тя тръгна благодарение на СКАТ - за вестника, който се издържаше от нас, обзавеждане, практически всичко. Оборудването на всички клубове в Бургаска област - 14 на брой, и не само там. Разходите по всички митинги и мероприятия, дори и хората, които работеха в офиса, бяха на заплата в СКАТ. До последно шофьорът на Волен беше също на заплата от СКАТ, охраната му също. Но някак си не ми е приятно да говоря по този въпрос.

- Значи става въпрос за крупна инвестиция, която сега обаче работи срещу вас?

- Не бих казал огромна. Знаете ли, не ми е било целта да се прави някаква инвестиция, от която да се чакат дивиденти впоследствие. Всичко, което съм правил, съм го правил от сърце, с пълното убеждение, че правя нещо полезно за България и продължавам да мисля, че така е трябвало да постъпвам.

- Вярно ли е, че сте имали намерение да правите партия съвместно с Алексей Петров?

- Ами аз този човек не го познавам, от къде на къде ще партия? И до настоящия момент - също, виждам го по вестници и телевизии, като го показват. Как така ще тръгна да правя партия с някой непознат? Това са глупости. Че аз с Яне Янев, с когото казват, че от септември съм щял да правя партия, се запознах на 11 февруари. Най-малкото нямам никакви политически амбиции. Затова казвам - човек, който не се е доизлекувал напълно, да не му обръщаме внимание. Ако ме попитате дали, както твърди г-н Сидеров, на всеки абонат на телевизия СКАТ му подаряваме вестник "Галерия и това не е вярно.

Тук става въпрос за изключително грозен опит за употреба на политиката за лични цели. Хората влизат в политиката обикновено с по-висши идеи и намерения, а тук се стигна дотам, че политиката на "Атака се употребява срещу конкретни лични неприятели, той явно за такъв ме приема. С някакви елементарни жалки напъни се опитва да насочи интереса на ДАНС и силовите институции в България срещу СКАТ. Толкова е прозрачно, че не може да бъде повече. Грозно и жалко е и хората го виждат.

- Не само срещу СКАТ, но и срещу "Галерия"...

- ...И за целта използва всякаква възможна трибуна, като се започне от телевизионни студия, мине се през вестникарски публикации, и то забележете, основно в медиите на Ирена Кръстева където като че ли просто има абонамент.
И всичките му възможни интервюта се използват, за да се хвърля кал срещу хората, които е маркирал като лични неприятели.
И това го прави в качеството си на лидер на парламентарна група. Което е недопустимо в едно цивилизовано общество - да използваш политиката за лични цели.
Да не говорим за това, че всъщност другото, което го кара да бъде толкова изключително активен, е неприятният факт, че той трябва да обясни на своите избиратели за резкия обрат в политиката на "Атака", за пълното пренебрегване на принципите на програмите на тази националистическа доскоро партия и превръщането й в едно жалко умилква-що се коте около партията, която е на власт.
"Атака" се превърна в предния отряд на ГЕРБ.
И не дава никакви обяснения за тези 150 хиляди евро, с които е задължил всички кандидати за депутати на избираеми места в България! Става въпрос за не по-малко от 40 човека, които в момента са изцяло в зависимост. Тяхното имущество, както на семействата и родовете им, е в ръцете на ръководството на "Атака".
Всичко това е регистрирано при нотариус, извършени са такива неправомерни подписвания чрез измама на хората, които не са знаели какво разписват, но са били подведени да разпишат документи за огромни суми по 300 хиляди лева, които ги правят роби. Тези, които са в Народното събрание, също са подписали, и това превръща парламентарната група на "Атака" в партия, която е изцяло в ръцете на офшорна фирма.

Ето на тези въпроси трябва да даде обяснение Сидеров, но той е предприел тактиката на настъпление в името на девиза, че нападението е най-добрата защита.

- Рейтингът на Волен Сидеров падна с близо 13 пункта, какво политическо бъдеще му предричате?

- Няма друго какво да бъде, когато една партия измени на принципите си, когато се обезличи напълно, и то не по силата на политическата обстановка, а по силата на чисто парично-стокови отношения, които тази партия е завързала с по-богати партии чрез Сидеровци. Няма бъдеще една такава партия.
Никой няма да прости продажбата както на идеите, така и в чисто финансов план продажбата на тяхното доверие. 400 000 човека вложиха своето доверие в "Атака" и то беше продадено. Политическо брокерство беше извършено, търговия от най-грозен тип. Идеите бяха изтъргувани за пари.

- Притеснен ли сте от това, което се случва в България днес?

- Не се изживявам като политически анализатор, за да давам оценка. За мен политическата обстановка не е особено стабилна и резултатите от последните изследвания показват несигурност. Въпреки че ГЕРБ продължава да поддържа сравнително висок процент, сами виждате, че рейтингът й пада, и то с десетки надолу.
И то друго не може да бъде. ГЕРБ проявява изключително несериозно отношение към властта и държавността. Наскоро чух една фраза, която ми хареса - "играят си на държава". Според мен в момента ГЕРБ има много сериозни проблеми от гледна точка на липса на принципна политическа програма, с която да бъде оздравена страната.
Няма такъв гръбнак тази партия. Виждате как постоянно гласуват решения, които после се отменят по принципа проба-грешка. По този начин не може да се ръководи една държава.
Редно е Бойко Борисов да събере необходимите специалисти и да изясни сам на себе си ще повишава ли, или ще намалява данъците. От друга страна, е добре, че проявява изключителна чувствителност към реакциите на обществото, но не може така да я кара без програма.
Другото лошо е, че няма шансове за политическа стабилност с оглед ниския рейтинг на останалите партии. А това е така, защото в България няма опозиция В момента тя се свежда до нашите две медии - СКАТ и "Галерия", и донякъде РЗС. Това е, друга опозиция няма. Не може да има стабилен политически дуализъм, който е основата на политиката на всяка държава, когато няма противопоставяне между власт и опозиция.
Обстановката у нас е ненормална. Прекалено претенциозно беше от страна на ГЕРБ искането веднага след изборите да получат 50 процента подкрепящи ги в парламента, иначе нямало да управляват. Откъде накъде такъв комфорт? Няма такава държава, която да печели с 50 процента избори. За какво сте влезли в политиката, г-н Борисов. След като хората са ви гласували най-високия процент, макар и 40, седнете и се разберете с другите партии, за да имате някакъв коректив.
Това неговото не е демокрация, а МВР.

No Response to "Валери Симеонов: Дори не познавам Петров. Как ще правя партия с него?"

Leave A Reply